П'ятниця, 2024.04.26, 00:48
Вітаємо Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНД
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Посилання
Наше опитування
На Вашу думку, як довго протягне нинішній режим?
Всього відповідей: 42
Наша кнопка

МайдаН

Головна » 2015 » Січень » 23 » Практика від ЦЗ
10:30
Практика від ЦЗ

 

                                                                                                                                                                                   

Як сховатися від тендеру і залишитися безкарним. Практикум від Сумського обласного центру зайнятості

Автор  
Як сховатися від тендеру і залишитися безкарним. Практикум від Сумського обласного центру зайнятості
 

У листопаді 2013 року Сумський обласний центр зайнятості отримав близько 300 тис. грн. на виготовлення поліграфічною продукції – брошур і буклетів з порадами для безробітних. Відповідно до закону «Про здійснення державних закупівель», це – тендерна сума, при якій замовник визначається на конкурсних засадах.

Але, щоб уникнути відкритої процедури, керівництво центру отримані кошти розподілило між своїми районними підрозділами. Відомо, що інколи державні органи зловживають цим правом, аби уникнути тривалої і громіздкої процедури конкурсних торгів. І можна було б зрозуміти та пробачити керівництво установи, якби все було зроблено чесно.

Однак, дивним чином усі районні центи зайнятості уклали угоди з одним суб'єктом господарювання – сумчанкою ФОП Євенко Ю.С.

Ми звернулися із запитами на інформацію до районних центрів зайнятості з проханням надати копії договорів. Практично всі, окрім Сумського міського центру зайнятості, надали відповіді. І от саме «ненадання інформації» ми оскаржили. Поки-що до вищестоящого органу, а за потреби оскаржимо і до прокуратури.

Ми виклали всі отримані договори з додатками у вільний доступ. Навіть при побіжному огляді, бачимо, як варіюються ціни на один і той же буклет при одному і тому ж тиражу. Я приклад: один буклет «Професійна орієнтація в державному центрі зайнятості» за договором з Краснопільким РЦЗ коштує 50 копійок, а от для Шосткинського МРЦЗ майже утричі(!) дорожче – 1,44 грн. І це при одному і тому ж накладі – 1000 примірників.

Краснопілля 1

Шостка1

Не менш дивними виявилися й інші угоди. Складається враження, що вартість буклетів розраховувалася із суми, яку було потрібно «розписати». Зверніть увагу, що всі договори типові і готувалися не замовниками, а виконавцем. Замовники, у більшості випадків, лише вписувалисвої реквізити від руки.

Усі отримані угоди ми передали до Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю, додавши їх до звернення з проханням провести перевірку за фактами корупції.

Відповідь вражає і достойна цитати: «Сектором ДСБЕЗ СМВ УМВС України в Сумській області розглянуте Ваше звернення щодо можливого порушення чинного законодавства ФОП Євенко Ю.С., що зареєстроване в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події СМВ УМВС України в Сумській області за №33331 від 19.12.2014 р.

У зв'язку з невстановленням на даний час у ході перевірки в діях ФОП Євенко Ю.С. ознак кримінального правопорушення, перевірку припинено та матеріали направлено до Сумського МВ УМВС України в Сумській області на зберігання."

Дозволю собі пофантазувати, як проходила перевірка. Викликали ФОП Євенко для дачі пояснень і запитали:

- Ви укладали договори з районними центрами зайнятості?

- Укладали. Вони самі звернулися до мене. Роботи виконані в повному обсязі. Сторони претензій не мають.

- Ну, все. Ознак злочину немає. Ви вільні.

Перш за все, заява була не про злочинні дії ФОП Євенко, а про дії керівництва обласного центру зайнятості! Адже підприємець – не творець, а просто учасник цієї схеми. Учасником могла бути й інша друкарня, а от корінь зла в корупції – це завжди посадовець.

Сьогодні від імені «Бюро аналізу політики» направили звернення до прокуратури області та територіального відділення Антимонопольного комітету.

Далі буде…

 
Читати 6 разів
 
 
 
 
Переглядів: 775 | Додав: ІлькоТорбинка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]