П'ятниця, 2024.03.29, 14:54
Вітаємо Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНД
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Посилання
Наше опитування
Українці збунтуються коли:
Всього відповідей: 41
Наша кнопка

МайдаН

Головна » 2010 » Вересень » 7 » ОБЕРЕЖНІШЕ НА ПОВОРОТАХ…
16:29
ОБЕРЕЖНІШЕ НА ПОВОРОТАХ…

Партія регіонів на Сумщині намагається імітувати Донеччину всіма способами, проте не досягне в цьому успіху, так само як не досягла його у 2004 році.

Януковичу вперше в новітній історії вдалося отримати партію влади, укріплення якої по всій її вертикалі часто супроводжується нахабністю та відверто цинічним нехтуванням законодавства.

Аби не здатися голослівним, згадаю недавні події на Роменщині, коли голова РДА Віктор Сєрік, фактично погрожуючи сільським головам переконував їх стрибати на останню сходинку потягу (читай вступати в Партію Регіонів), який так стрімко набирає швидкість. Мовляв не баріться, а то й схочете та пізно буде … Дії керівника району вилилися в протестний мітинг опозиції з символічною назвою "Ми не на колінах!", який сколихнув інформаційний простір не лише Сумщини.

І дійсно потяг, фінішем якого є місцеві вибори, набирає темп.

Не менш кричущі факти тиску і залякування сільських голів доносилися з Тростянеччини. Та тут голови сільських рад показали свою незламність, рішуче відмовившись від ролі ручних ляльок. Їх підтримали депутати районної ради висловивши недовір'я Юрію Слабоспицькому і поставили питання перед головою РДА про доцільність його перебування на посаді заступника.

Та останні тривожні тенденції щодо дій влади йдуть сьогодні з Недригайлівщини. Не гребуючи ніякими методами владна верхівка району перехоплює естафету роменських та тростянецьких колег. Виглядає, що цій владі зверху спущена вказівка якомога принизливіше зганьбити батьківщину попереднього президента Віктора Ющенка, помстившись йому і сказати всім, мовляв, дивіться він нічого не вартий, бо навіть Недригайлівщина з помаранчевої стає голубою. А значить плюнути нам в очі, посміятися з нас, довести нашу нікчемність. Тут можна віддати належне жителям Єнакієво, які навряд чи б зрадили свої принципи.

 В діях недригайлівських керманичів дещо більше лукавства. Голова РДА Олексій Коренев запевняє, що сільські голови району самі просяться до Партії регіонів. Це так, після об'їзду сіл з перевірками і тривалими розмовами з головами сільських рад… Про це він розповів на зустрічі лідерів партійних та громадських організацій району 28 серпня цього року. Крім економічного аспекту на зустрічі піднімалася і політична тематика. Власне яка і стала лейб-мотивом всього обговорення.

На зібранні Олексій Коренев запропонував присутнім підписати меморандум про чесні та справедливі майбутні вибори до місцевих рад, який готував разом з підлеглими. Мовляв цей документ убезпечить всіх від передвиборчого бруду й забезпечить чесність результатів виборів. Начебто й благородна справа. Та чи не приховується за нею бажання добитися  прихильності опонентів, аби потім звинувачувати їх у порушенні меморандуму у разі критики ними влади? Або готуючи фальсифікації на виборах, в такий спосіб відвести очі громади, щоб потім сказати, та хіба ж ми могли, ми ж перші говорили про чесність.

Приємно, що в районі знайшлися люди, які принаймні покірно не погодилися без аналізу схвалювати запропонований текст. Представники більше десяти партійних та громадських організацій підписувати владний проект документу не стали, натомість підготували звернення до виборців  Недригайлівщини зі шквальною критикою районної влади та скріпили його тринадцятьома  підписами.

Таке неподобство до своєї персони обурило очільника району. Він негайно зібрав всіх вдруге і не приховував свого роздратування. Коренев наголошував, що кожен, хто підписався під зверненням особисто образив його і він сприймає це як оголошення війни проти нього, прозоро натякаючи на чиєму боці важка артилерія…

Політичні процеси в районі дериговані владою вже спричиняють незадоволення поміж людей, занепокоєних відкатом Недригайлівського району до напівавторитаризму часів Кучми.

Партія регіонів взяла фальстарт. Щоправда побачимо результати виборів, в чесності яких безумовно є сумніви. Та навряд партія влади матиме захмарні показники, швидше після перегонів спуститься на землю  і почне менше думати (якщо залишиться) про політику, а нарешті перейметься нагальними справами району.

…А поки владний потяг мчить, торує собі шлях у майбутнє нової країни, яку влада будує поки на біл-бордах. Швидкість вже завелика, обережніше б на поворотах, на яких вже й так підзаносить. Утриматися б на колії… А то навряд чи хтось пожалкує…

 Політична перспектива Партії регіонів у згаданих районах Сумщини доволі туманна, незабаром виборці дадуть її належну оцінку. І хотілося б сподіватися, що Сумщина справді доведе свою відмінність від Донеччини…

Сергій Бутенко,

голова Сумської ОО Народного Руху України

Переглядів: 996 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]