Субота, 2024.04.27, 05:39
Вітаємо Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНД
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Посилання
Наше опитування
На Вашу думку, як довго протягне нинішній режим?
Всього відповідей: 42
Наша кнопка

МайдаН

Головна » 2013 » Квітень » 11 » Микола Міхновський - вогонь, що запалив мільйони
08:38
Микола Міхновський - вогонь, що запалив мільйони
   №3 (49)  квітень 2013
      Нещодавно виповнилося 140 років від дня народження одного із основоположників українського націоналізму Миколи Міхновського. Лише в наші дні ім’я цього видатного українського політичного та громадського діяча, одного з організаторів українського війська, палкого борця за незалежність України повернуто із забуття.
       В день народження найвідомішого українського самостійника,  - 31 березня, делегація Недригайлівської районної організації ВО «Свобода», у м. Прилуки приймала участь у вшануванні видатного політичного та громадського діяча, правника, публіциста, ідеолога та лідера самостійницької течії українського руху кінця ХІХ – початку ХХст., автора славнозвісної брошури "Самостійна Україна", борця за незалежність – Миколи Івановича Міхновського. На рівні з брошурою «Самостійна Україна» найвидатнішим твором і спадком Миколи Міхновського стали «Десять заповідей УНП» - Декалог Українського Націоналіста. 
   Саме дійство пройшло на високому патріотичному піднесенні, як говорили мешканці м.Прилуки, такого свята торжества Української ідеї, у них ще ніколи не було. Колона учасників під звуки барабанів, які тримали ритм січових стрільців, з величезним 15 метровим державним прапором України, пройшла містом 6 км. до пам’ятника Т.Г.Шевченка, де і пройшли урочистості з нагоди 140 річчя з Дня народження славетного сина Української нації Миколи Міхновського. Віддати шану М. Міхновського приїхали депутати Верховної Ради України свободівці Ірина Фаріон, Андрій Міщенко, Раслан Марцінків та гурт «Тінь Сонця».  5 квітня, у селі де народився М. Міхновський, йому було відкрито пам”ятник( на фото знизу)
      Доволі часто український народ, приділяючи надмірну увагу одним видатним історичним постатям, просто забуває про інших, не менш важливих. Одних історія підносить на п'єдестал слави, а інших при цьому залишає в тіні. 
     Микола Міхновський народився (31 .03 1873   - 3. 05.1924)  в селі Турівка Прилуцького повіту (тоді Полтавська губернія), 
         У 1902 року Микола Міхновський зі своїми однодумцями засновує першу українську суто націоналістичну організацію з виразно ідеалістичною ідеологією під назвою "Українська Народна партія". Відразу зі створенням УНП Міхновський пише "Десять заповідей для УНП":

1. Одна, єдина, неподільна від Карпат аж до Кавказу Самостійна, Вільна, Демократична Україна – Республіка робочих людей – оце національний всеукраїнський ідеал. Нехай кожна українська дитина тямить, що вона народилась на світ на те, щоб здійснити цей ідеал.
2. Усі люди твої браття, але москалі, ляхи, угри, румуни та жиди – се вороги нашого народу, поки вони панують над нами й визискують нас.
3. Україна для українців! Отже вигонь звідусіль з України чужинців – гнобителів.
4. Усюди й завсігди уживай української мови. Хай ні дружина твоя, ні діти твої не поганять твоєї господи мовою чужинців-гнобителів.
5. Шануй діячів рідного краю, ненавидь його ворогів, зневажай перевертнів-відступників, і добре буде цілому твоєму народу й тобі.
6. Не вбивай Україну своєю байдужістю до всенародних інтересів.
7. Не зробися ренегатом-відступником.
8. Не обкрадай власного народу, працюючи на ворогів України.
9. Допомагай своєму землякові поперед усіх, держись купи.
10. Не бери собі дружини з чужинців, бо твої діти будуть тобі ворогами, не приятелюй з ворогами нашого народу, бо тим додаєш їм сили й відваги.
   
 Слава Україні – Героям Слава!!!                                                                         
  

Переглядів: 1156 | Додав: ІлькоТорбинка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]