П'ятниця, 2024.03.29, 09:11
Вітаємо Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНД
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Посилання
Наше опитування
На Вашу думку, як довго протягне нинішній режим?
Всього відповідей: 42
Наша кнопка

МайдаН

Головна » 2011 » Жовтень » 16 » Листівка УПА на Недригайлівщині.
13:31
Листівка УПА на Недригайлівщині.

      Генадій Іванущенко

      "Готуйтеся до Всенародної Революції, яка завершить нашу боротьбу і принесе остаточну перемогу!"

      Прості й зрозумілі кожному слова... Тільки сказані не в 2011-му і не у 2004-му, а в 1944-му. Тут, на Сумщині. Серед тодішнього "беспрєдєла" партійно-колгоспного начальства, який прирікав на рабське існування мільйони українських родин. 

      Сьогодні, в день Свята УПА є нагода повчитися у наших славних попередників.
Бо читаючи історію Героїв дивуєшся...

Дивуєшся, наскільки влучно говорили.

Дивуєшся, наскільки влучно стріляли.

   І все розпочате доводили до кінця. Інакше не було б 24 серпня 1991 року.

Віриться, що скоро здивуємо світ і ми.

Черговий раз і вже назавжди...

 

Додаток

Листівка ОУН, яку розповсюджувала боївка Миколи Цуба

на Роменщині і Недригайлівщині*

Січень 1944 року

       ЗА САМОСТІЙНУ СОБОРНУ ВОЛЯ НАРОДАМ!

       УКРАЇНСЬКУ ДЕРЖАВУ ВОЛЯ ЛЮДИНІ!

       ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ!

          Друга світова війна, розпочата німецьким і російським імперіялістами, вступила в критичну фазу. На східному і західному фронтах йдуть останнім часом воєнні дії, що дають початок великим політичним перемінам.

          Безперервні бої на східному фронті в 1941- 42 р. довели до повного фізичного виснаження обидві воюючі армії. Коли ж аліянти заатакували німців в Африці – Німеччина опинилася в безвихідному положенні. Не маючи вільних резервів, забрало німецьке командування частину своїх військ зі західного фронту і перекинуло їх в Африку, південну Францію, Італію і Балкани. Скориставшись тим моментом Червона Армія і пересунула німців на Захід. Дальший наступ аліянтів на Сицилію та італійський материк ставить Німеччину в щораз то тяжче положення і веде її до неминучої військової катастрофи. Стан цей створює нові корисні умовини для військових дій Червоної Армії. Дальше її просування на захід, це, не воєнні успіхи Кремля а невідхильний результат розвалу Німеччини прискорений наступом аліянтів.

        При всіх військових труднощах, б'ють імперіялістів також труднощі політичні. Війна загострила суперечності в середині імперій і веде їх до неминучого розвалу.

        По цілій Європі йде могутня хвиля національних повстань проти німецьких гнобителів Славетна вісь Берлін – Рим не витримала життєвої проби, вчорашні союзники – італійці – виступили проти Німеччини. В повній самоті під ударом аліянтів і поневолених народів Європи, наближається ворог людства, гітлерівська Німеччина, до неминучої катастрофи.

        Та в той же самий час прагнуть поневолити народи Європи й цілого світу „вожді" СРСР. Запаморочені „успіхами", не рахуються вони з фактами, що народи Європи палають ненавистю як до німецького так і до російського імперіялізму. Ці народи своє добуте визволення не проміняють на нову тюрму народів – СРСР.

        Більшовицька імперіялістична кліка, маючи фальшиве уявлення про власну силу, не свідома того, що наслідком власної політики опинилась в ролі другорядного чинника і не має сьогодні жадного впливу на хід світових подій. Боючись власного обдуреного, ограбленого і стероризованого громадянства шукають більшовики підтримки в союзах з капіталістичними імперіялістами.

        Ганебним союзом в 1939 р. московські імперіялісти підкріпили гітлерівську Німеччину хлібом та всякою сировиною і таким чином полекшили їм похід проти народів Західної Європи та проти народів СРСР. Після збройного конфлікту з вчорашнім союзником Гітлером – більшовики пішли жебрати допомоги в аліянтів. Сьогодні продовжують вони криваву різню як другорядна підсобна сила у воєнній стратегії аліянтів. Неминучий розвал Німеччини приспішує також кінець муринської ролі СРСР, який служить аліянтам.

        Відчуваючи свій близький кінець, кремлівські можновладці загострили протинародну політику насильства і терору. Поголовно мобілізоване населення чоловічого роду, без вишколу і зброї, більшовики кидають під німецькі кулемети, на певну загибіль. Знищуючи активні елементи народу, думають більшовики врятувати свою шкуру перед народним гнівом.

       Та насильством і терором не вдасться втримати того, що приречене на неминучий розвал.

       На зміну безглуздій імперіялістичній війні йде революція поневолених народів Європи й Азії. Вона розвалить тюрми народів – гітлерівську „Нову Європу" та більшовицький СРСР і змете з тронів імперіялістичних паліїв війни і катів народів.

       Громадяни України! Вже 14 років Організація Українських Націоналістів веде нещадну боротьбу з усіма окупантами України за визволення українського народу. ОУН відстоює право всіх народів на їх повний і вільний розвиток у своїх самостійних державах. У боротьбі за мир і новий лад у світі йде ОУН у спільному фронті з поневоленими народами Європи й Азії.

       Для оборони українського народу перед терором окупантів, дала ОУН почин організації відділів Української Народної Самооборони та Української Повстанчої Армії. Повстанці ведуть героїчні бої з гітлерівськими грабіжниками і боронять майно та життя громадян України. В рядах УПА борються народи Азії та Європи у своїх національних відділах.

       Більшовицьких окупантів, які повертаються в Україну, привітаємо так, як гостили і прощаємо німців! А червоних партизан уже б'ємо. На терор відповідаємо терором. Землі своєї не покинемо. Збройною силою будемо боронити народ і землю перед більшовицькими катами і грабіжниками.

       Нашу боротьбу будемо продовжувати, поширювати і зміцнювати, поки не здобудемо Української Держави.

       Громадяни! Перед новими подіями збережіть духовну рівновагу й дисципліну. Організовано захищайте себе перед грабіжництвом німців та більшовиків.

       Ховайте і бережіть хліб, щоб не повторився 1933 рік.

       Єднайтесь в організовані лави ОУН, вступайте в бойові лави УПА!

       В єдності й організованості наша сила, в бойовій готовності й здібності – запорука нашої перемоги.

       Здобувайте зброю і вчіться нею володіти!

       Готуйтеся до Всенародної Революції, яка завершить нашу боротьбу і принесе остаточну перемогу!

   
    Слава Україні! – Героям Слава!

        Організація Українських Націоналістів

Постій, січень 1944 р

Архів УСБУ в Сумській області, спр. П-5988, т. 2, арк. 580 (пакет).

Оригінал. Машинопис.

Переглядів: 1041 | Додав: Lisnyj | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]